Strada Colonel Ion Buzoianu, nr 52
Telefon: 0726614610

Protetica

Protetica

 

Protetica dentara este o specializare a stomatologiei ce asigura obtinerea unei danturi echilibrate, atat estetic cat si functional.

Protetica dentara analizeaza starea arcadelor dentare si a echilibrului muscular si articular si gaseste cele mai bune solutii de tratament pentru refacerea dintilor, prin lucrari fixe: fatete, coroane si punti dentare, precum si prin lucrari mobile sau mobilizabile: proteze totale sau partiale, proteze scheletate cu sisteme speciale, proteze pe implanturi.

In momentul in care un dinte nu mai poate fi salvat si este extras, spatiul lipsa poate fi completat cu o lucrare potretica (punte dentara).

 

Lucrarea protetica este de doua tipuri:

  • lucrare protetica fixa (inlay/onlay, coroane dentare, punți dentare fixe)
  • lucrare protetica mobila (proteze scheletate, supraproteze)

 

Puntile dentare umplu  literalmente golul creat de unul sau mai multi dinti lipsa.

O punte este alcătuită din două sau mai multe coroane pentru dintii vecini bresei edentate – acesti dinti de ancorare se numesc dinti stalpi – și un dinte fals sau mai multi între, care poarta denumirea de corp de punte. Puntile dentare pot fi realizate din aur, aliaje, porțelan, sau o combinație a acestor materiale. Puntile dentare sunt susținute de dintii naturali sau implanturi. Puntile dentare se cimenteaza pe dintii stalpi si nu pot fi scoase din gura ca si protezele totale.

 

Care sunt beneficiile puntilor dentare?

  • Restaureaza estetic si functional arcadele dentare cu brese edentate
  • Restabilesc capacitatea de a mesteca și a vorbi a pacientului
  • Mențin forma feței
  • Distribuie forțele ocluzale în mod corespunzător prin înlocuirea dinților lipsă
  • Împiedica dinții rămasi sa migreze de la pozitia lor

 

Care este procedeul de tratament pentru a realiza o punte dentara?

În timpul primei vizite la cabinetul stomatologic sunt pregatiti dintii stalpi. Prepararea implică remodelarea acesta prin îndepărtarea unei părți din smalț pentru a crea spatiul necesar coroanelor să fie plasate peste ele. Apoi, sunt luate amprente ale dintilor preparati care vor servi la turmarea modelului de ghips in laboratorul dentar. Pe acest model de ghips se realizeaza puntea dentara.

Pe parcursul celei de-a doua vizite, puntea dentara va fi cimentata temporar timp de cateva sapatamani, pentru integrarea restaurarii dentare in cavitatea bucala. Dupa acest interval puntea va fi cimentata permanent. In cazul unor restaurari dentare de anvergura mai mare, sunt necesare sedinte suplimentare in cabinetul dentar. Acestea sunt necesare pentru a realiza ajustarea si verificarea scheletului metalic. Acest lucru depinde de cazul fiecarui individ in parte.

Protezele dentare sunt lucrări protetice mobile pentru suplinirea dinţilor lipsă. Cu toate că nu pot da aceeaşi senzaţie ca dinţii naturali, şi necesită un timp de acomodare, cele mai recente tipuri de proteze sunt mult mai estetice şi mai confortabile decât înainte.

Există două tipuri principale de proteze dentare: totale şi parţiale. Medicul dentist vă va ajuta să alegeţi tipul care vi se potriveşte, în funcţie de numărul de dinţi care trebuie înlocuiţi şi de costurile implicate.

 

La ce folosesc protezele dentare?
Protezele totale sunt formate dintr-un suport acrilic de culoarea gingiilor, care se fixează pe gingii. Baza protezei superioare acoperă palatul (cerul gurii), iar cea a protezei inferioare are formă de potcoavă pentru a nu stânjeni limba.

Protezele sunt executate la comandă de un laborator dentar, pe baza amprentei individuale. Medicul dentist va determina care dintre tipurile de mai jos vi se potriveşte cel mai bine.

Proteza totală convenţională
O proteză totală convenţională este montată după extracţia tuturor dinţilor şi vindecarea ţesuturilor. Vindecarea poate dura câteva luni, timp în care nu veţi avea dantură.

Proteza totală imediată
O proteză totală imediată se inserează imediat după extracţia dinţilor. Avantajul protezei imediate este că nu vă lasă un timp îndelungat fără dantură, însă dezavantajul este că trebuie recăptuşită la câteva luni după inserţie. Aceasta din cauză că osul se remodelează pe măsură ce se vindecă, iar proteza îşi pierde stabilitatea.

Proteza parţială
O proteză parţială se sprijină pe un cadru metalic ataşat la dinţii naturali rămaşi. Uneori este necesară restaurarea coronară a dinţilor naturali, pentru a servi ca sprijin  pentru proteză. Protezele parţiale constituie o alternativă mobilă a punţilor dentare.

 

Protezele scheletate  sunt proteze detașabile care au bază asemănătoare gingiei, baza ce este montată pe un arc de metal turnat și de care se atașează dinții artificiali.

Folosind sisteme speciale de prindere, proteza scheletată se fixează bine de coroanele dinților restanți, sau de implanturile dentare si asigură o distribuire uniformă a sarcinii masticatorii pe tot maxilarul.

Dacă o parte din dantură este pierdută, iar din motive obiective este imposibil de montat o punte dentară, sau suficiente implanturi pentru a susține o punte fixă, protezele scheletate sunt o soluție excelentă pentru a îmbunătăți rapid funcția masticatorie și cea estetică.

Protezele scheletate pot fi utilizate doar în combinație cu dinții naturali restanți sau cu implanturi dentare.

Aceste tipuri de proteze nu acoperă în întregime palatul, sunt ușoare, durabile și foarte compacte. Practic, nu provoacă disconfort pacientului și se observă cu greu în gură.

 

În cât timp mă voi obişnui cu proteza?

Protezele noi dau o senzaţie de disconfort în primele săptămâni sau chiar luni. Va trebui să vă obişnuiţi să mestecaţi şi să vorbiţi cu proteza. Veţi avea o senzaţie incomodă că proteza stă să cadă, până când muşchii obrajilor şi limba se vor obişnui să susţină proteza. Frecvent are loc creşterea fluxului salivar, senzaţia că limba nu are loc de proteză şi uşoare iritaţii sau ulceraţii. În caz de iritaţie, mergeţi la medicul dentist.

Programul nostru

Luni - Vineri
9.00 - 18.00
Sambata
INCHIS
Duminica
INCHIS