Strada Colonel Ion Buzoianu, nr 52
Telefon: 0726614610

Chirurgie

Chirurgie

 

Chirurgia dentara (orala sau dento-alveolara) este o ramura deosebit de importanta in stomatologie si ajuta la rezolvarea complicatiilor orale care impiedica functionarea si restaurarea danturii.

 

Ca operatiuni chirurgicale care se pot rezolva intr-o clinica stomatologica intalnim:

  • Infectii la nivelul radacinii dintelui care necesita rezectie apicala, denumite si granuloame apicale
  • Molari de minte inclusi sau semi-inclusi, canini inclusi
  • Extractii dentare  prin alveolotomie
  • Diverse chisturi maxilare
  • Incizie abcese normale sau complicate
  • Tratament chirurgical pentru protetica
  • Descoperirea dintilor inclusi in scopuri ortodontice, gingivectomie, gingivoplastie
  • Regularizari ale crestelor alveolare
  • Extirpare tumori benigne ale partilor moi sau ale oaselor maxilare
  • Chirurgie parodontala
  • Augumentari osoase
  • Sinus lifting extern si intern (utilizate atunci cand se realizeaza operatiunea de implant dentar)
  • Chirurgie plastica gingivala
  • Chiuretaj sub-gingival
  • Diagnosticare tumori maligne

In cazuri mai speciale, care necesita chirurgie de tip BMF (Buco-maxilo-faciala), respectiv intervenții de mare amploare – exemplu: tumori (cancer oral), reducerea fracturilor din regiunea oro-maxilo-faciala, supurații, etc. – care implică de cele mai multe ori internare și asistența medicală permanentă, pacientii vor fi indrumati catre spitalele de specialitate.

 

Chirurgia alveolară este o importantă ramură a medicinei dentare, ce implică tratarea unor afecțiuni orale legate de funcționarea și restaurarea aparatului dento-maxilar (fie că este vorba de o extracție sau de proceduri mai complexe), printr-o intervenție chirurgicală. Astfel de proceduri se fac, cel mai adesea, sub anestezie loco-regională și, în caz excepțional, sub anestezie generală.

Ce implică chirurgia alveolară?

extracții ale dinților temporari și permanenți: dacă un dinte permanent este deja compromis definitiv el trebuie scos, pentru a evita infecții și alte complicații medicale. Procedura presupune ca dintele să fie extras din alveolă, urmând ca în locul acestuia să se monteze un implant sau să se protezeze cu o punte dentară.

– extracții de molari de minte incluși sau semi-incluși: nu se face decât dacă este necesar, adică dacă modul în care au erupt măselele de minte nu afectează în nicio formă dinții vecini. Atunci când nu au loc pe arcada dentară apare incluzia. Adică molarul rămâne sub țesutul gingival și nu poate erupe din cauza altor dinți sau a masei osoase din cavitatea bucală. Incluzia dentară poate fi însoțită de inflamație și durere.

– extracții dentare prin alveolotomie (pentru cazurile mai complicate).

-extracții de canini incluși.

-redresarea chirurgical-ortodontică a dinților incluși.

-premolarizarea: procedura implică amputarea uneia din rădăcinile molarului mandibular și conservarea celeilalte, transformând astfel molarul în premolar.

-rezecții apicale: implică îndepărtarea granulomului apical (infecții la nivelul rădăcinii dintelui), dar și a unei porțiuni din rădăcina dintelui. Metoda permite salvarea dintelui infectat.

-chirurgie parodontală (gingivectomie, gingivoplastie, chiuretaj sub-gingival).

 

Chirurgia parodontala include totalitatea manevrelor stomatologice invazive ale tratamentului stomatologic impotriva bolii parodontale. Drumul catre boala parodontala propriu-zisa porneste de la igiena orala necorespunzatoare si se manifesta prin gingii rosii si sensibile ce sangereaza la periaj, mancarime si usoare dureri gingivale, etc – gingivita. In aceasta faza incipienta tratamentul stomatologic este unul neinvaziv. Netratata, gingivita duce la parodontopatie (parodontoza) . Tratamentul stomatologic in acest caz poate presupune si manevre stomatologice invazive specifice chirurgie parodontale ca de exemplu: gingivectomie, grefa mucozala, indepartarea dintilor compromisi, planarea radiculara, aditia osoasa si regenerarea tisulara ghidata, chiuretaj subgingival, etc.

-regularizarea crestelor alveolare: presupune netezirea substratului osos în urma extracțiilor. Aceasta tehnică se folosește pentru a obține unui câmp protetic optim protezărilor ulterioare.

-chistectomii (îndepărtarea chisturilor maxilare) este un procedeu stomatologic invaziv, parte a tratamentului stomatologic de extirpare a unui chist aparut in zona de interes buco-maxilo-faciala.

-incizie abcese normale sau complicate.

-tratament chirurgical preprotetic.

-tratament chirurgical preprotetic.

-augumentări osoase sau adiții de os: se fac la pacienții la care extracțiile dentare au fost făcute cu mult timp în urmă, iar osul s-a resorbit. Pentru a putea insera implanturi de o lungime si o grosime adecvata, este nevoie de augumentări osoase.

-inserarea de implanturi dentare- Implantologia dentara face parte din chirurgia buco-maxilo-faciala care presupune realizarea unor lucrari protetice dentare cu sprijin pe implantul dentar montat in os. Implantul dentar cel mai intalnit este de tip surub, cu o suprafata de contact cat mai mare, ceea ce asigura o fixare stabila. Pacientii cu implanturi dentare redobandesc sansa de a manca aproape orice si de a zambi increzatori si fara retinere.

-sinus lifting extern și intern: necesar în unele situații pentru inserarea ulterioară de implanturi.

 

Cele mai frecvente sechele postoperatorii ce apar în astfel de cazuri sunt: durerea, infecția, edemul, echimoza,  hemoragia, luxația articulației temporomandibulare, alveolita post-extracțională.

Fiecare persoana poate reacționa diferit la intervențiile chirurgicale, în funcție de organism si metabolism. Rezistența organismului este data și de stilul de viață și de dieta pe care fiecare individ le adoptă. Astfel, o alimentație bogată în calciu, magneziu, fosfor, vitamine și minerale va ajuta recuperarea în perioada post-operatorie.

După ce ați suferit o extracție dentară sau orice fel de intervenție chirurgicală la nivelul cavități bucale este recomandat să consumați alimente pasate și multe lichide, să adoptați o dietă bogată în vitamina B și C, care ajută la vindecarea plăgii și să nu fumați în primele 3-5 zile (dacă aveți acest viciu), pentru că fumul favorizează infecțiile, întârzie vindecarea și accentuează durerile.

Programul nostru

Luni - Vineri
9.00 - 18.00
Sambata
INCHIS
Duminica
INCHIS