Estetica dentara
Estetica dentara inglobeaza tehnici si proceduri din mai multe specialitati stomatologice, care au toate scopul de a imbunatati aspectul arcadelor dentare si/sau al gingiilor si tesuturilor moi din cavitatea bucala.
Astfel, estetica dentara este menita sa refaca zambetul pacientului prin intermediul uneia sau mai multor proceduri specializate, precum: fatete dentare, albirea dintilor, implanturi dentare, coroane si punti dentare, obturatii dentare fizionomice si proteze dentare.
Estetica dentara ofera multe beneficii reparatorii care vor restaura si imbunatati frumusetea naturala a zambetului pacientului, lucru care va avea un efect direct si asupra increderii si stimei sale de sine.
Pe masura ce inaintam in varsta, multi dintre noi constatam ca dintii nu mai sunt sanatosi din punct de vedere structural. Obturatiile de canal, obturatiile pierdute, cariile secundare de sub obturatii, fisurile si fracturile de smalt sunt elemente care pot conduce la mari defecte ale suprafetei dentare.
Procedurile cosmetice care fac parte din estetica dentara sunt:
- Albirea dentara
- Fatetele dentare
- Incrustatii onlay, inlay
- Coroane integral ceramice, E-max
- Coroane suport zirconiu
- Obturatii fizionomice
- Albirea dentara este un procedeu prin care se modifica cu cateva nuante culoarea naturala a dintelui. In urma cercetarilor efectuate s-a constatat ca metodele profesionale de albire sunt sigure si eficiente, fara efecte de sensibilizare a dintilor.
Pentru a va reda stralucirea zambetului, Clinica Dent A.S. dispune de un sistem performant Philips Zoom White Speed LED Accelerator, prin care va asigura accesul la cea mai avansata tehnologie si la cea mai moderna procedura din piata albirii profesionale a dintilor. Dintii tai pot fi cu pana la 8 nuante mai albi, eliminand petele cauzate de alimente, bauturi, imbatranire, sau chiar decolorarea provocata de anumite tipuri de medicamente.
Procedeul consta in trei sedinte de 15-20 minute care se pot realiza in aceeasi zi, metoda fiind cea mai rapida. De asemenea, dispunem si de albirea endodontica care se realizeaza numai in clinica, pe dinti devitali (dinti fara nervi).
- Fatetele ceramice sunt recomandate pentru modificarea culorii si formei dintilor sau pentru alinierea acestora, daca vorbim de usoare malpozitii. De asemenea, sunt utilizate pentru inchiderea spatiilor interdentare (strungareata), sau pentru alungirea dintilor.
- Incrustatiile ceramice (inlay, onlay) pe langa faptul ca acestea nu-si modifica nuanta gratie ceramicii – care este un material compact ce nu permite infiltratii din mediul bucal – avantajul major consta in sigilarea spatiului dintre incrustatie si peretii dentari prin cimentare. Daca o plomba din material compozit are o durata de viata intre 1- 3 ani, cu ajutorul incrustatiei ceramice un dinte poate fi pastrat vital 5-7 ani, sau chiar mai mult.
- Coroanele integral ceramice reprezinta o solutie protetica pentru reabilitarea unui dinte distrus de proces carios intr-un grad prea mare ca acesta sa beneficieze de o obturatie de compozit (plomba). Ele se realizeaza prin tehnici moderne de frezare computerizata in cadrul laboratorului de tehnica dentara si sunt aplicate in cabinetul stomatologic prin tehnici adezive. Datorita materialului ceramic si lipsei componentei metalice prezente la coroanele metalo-ceramice, coroanele ceramice E-max reprezinta o varianta biocompatibila cu gingia cu care intra in contact direct, dar si cu intreg organismul. Dintre toate materialele ceramice disponibile la ora actuala in stomatologie, ceramica E-max reprezinta varful de linie in ceea ce priveste durabilitatea, rezistenta, dar si estetica net superioare celorlalte optiuni valabile. Aceasta este o ceramica pe baza de disilicat de litiu, de generatie a3a, care a aratat rezultate impresionante la testele de fatigabilitate, la miscarile executate de pacient in timpul masticatiei.
- Coroanele cu suport Zirconiu
Motivele pentru care o clinica stomatologica prefera sa adopte materialul din oxid de zirconiu sunt multiple:
=> Rezistenta deosebita la presiune il face capabil sa suporte solicitarile masticatorii si de uzura zilnice fara a se fractura.
=> La fel de important – are o transluciditate similara cu cea a dintilor naturali.
=> Datorita absentei suportului metalic, lumina este reflectata de o coroana ceramica din oxid de zirconiu la fel ca la un dinte natural. Astfel, zirconiul are cel mai bun efect din punct de vedere estetic, ceea ce este foarte important daca noile coroane ceramice din zirconiu sunt localizate la nivelul dintilor frontali si, mai ales, daca ele se vor invecina cu dintii naturali.
=> O alta calitate majora a zirconiului este absenta coroziunii. Astfel, reactiile gingivale cum ar fi lizereul (dunga) cenusie din jurul marginii coroanelor dentare metalo-ceramice nu mai apar. De asemenea, lipseste gustul metalic atat de deranjant.
=> Coroanele din ceramica pe suport de oxid de zirconiu sunt mai usoare decat cele pe suport metalic, deci acomodarea cu noile lucrari protetice se realizeaza mult mai repede. Acest lucru este foarte important in special in cazul puntilor dentare cu multe elemente.
=> Riscul de alergie in cazul zirconiului (dintilor din zirconiu) este nul. Nu exista pacienti alergici la acest material, este biocompatibil si bioinert. Zirconiul este inert si din punct de vedere termic. El nu conduce caldura, astfel incat variatile termice nu sunt transmise pulpei dentare (nervului) si astfel scade riscul aparitiei iritatiei pulpare.
Precizia lucrarii ceramice din zirconiu este garantata de realizarea structurii interne de catre computer, prin taierea dintr-un bloc solid de oxid de zirconiu. Datorita adaptarii extrem de precise a coroanelor ceramice de zirconiu, ele pot fi cimentate cu material biocompatibil care nu produce iritatii pulpare.
- Obturatiile din compozit fotopolimerizabil sunt folosite in momentul in care apar cariile. Datorita gamei foarte variate de tonuri, “plombele” facute de specialistii nostri refac cat mai bine din punct de vedere estetic si structural dintii afectati. Plombele din rasini compozite sunt rezistente, durabile si create pentru un zambet cat mai natural.