Strada Colonel Ion Buzoianu, nr 52
Telefon: 0726614610

Pedodontie

Pedodontia

 

Pedodontia este acea ramura a stomatologiei care se ocupa cu profilaxia si tratamentul dintilor -de la prima aparitie in cavitatea bucala, pana la varsta adolescentei.

Stomatologia pediatrica cuprinde si tratamente profilactice (fluorizari, sigilari, indrumari privind periajul dentar) deoarece prevenirea cariilor este la fel de importanta ca si tratarea lor. Anumite afectiuni ale dintilor de lapte provoaca tulburari in dezvoltarea dintilor definitivi; de aceea este foarte important sa se acorde aceeasi atentie si tratarii dintilor de lapte, pentru ca de sanatatea lor depinde dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a arcadelor dentare permanente.

Cateva detalii importante despre caria dentara la copil:

CARIA SIMPLA a copilului este un proces patologic destructiv, de natura infectioasa, dinamic, reversibil intial si ireversibil in stadiile avansate.

Evolueaza in patru stadii, primele trei fiind reversibile:

1) colonizarea bacteriana pe suprafata dintilor

2) proliferarea Streptococului mutans

3) leziune incipienta(fara cavitate)=pata alba cretoasa

4) leziune cavitara

O forma particulara de carie este caria precoce (severa) a copilariei – carie acuta, cu debut precoce, rapid progresiva. Cuprinde urmatoarele forme clinice:

 • caria de biberon– cea mai frecventa, debuteaza posteruptiv intre 10-20 luni pe suprafetele netede, dintii fiind afectati in ordinea eruptiei(exceptand incisivii centrali inferiori protejati de buza inferioara, limba si saliva din planseul bucal);
 • caria rampanta– debuteaza imedita posteruptiv pe suprafetele netede la coletul tuturor dintilor(inclusiv incisivii centrali inferiori);
 • caria grefata pe defectele de structura ale smaltului (hipoplazie, hipomineralizare) – defectele de structura se evidentiaza odata cu eruptia dintelui.

Toate aceste forme clinice debuteaza precoce (1-2 ani) spre deosebire de caria cu tipar obisnuit ce debuteaza dupa varsta de 3 ani. Se pot sau nu insoti de tulburari functionale (masticatie, deglutitie, fonatie, fizionomie) in functie de stadiul de dezvoltare.

In cazul afectiunilor pulpare, formele clinice sunt aceleasi ca ale adultului, cu mici diferente. Tratamentul acestora variaza in functie de forma clinica, variind de la indepartarea partiala pana la cea totala a pulpei.

Exista o anumita perioada si ordine de eruptie a dintilor. Exista situatii in care acestea nu sunt respectate (prin prezenta diferitelor patologii), cu consecinte semnificative la nivelul cavitatii orale a copilului. De aceea, parintilor le este indicat sa se prezinte cu copilul la medicul stomatolog.

Ca regula generala, dintii inferiori erup inaintea celor superiori. Dentitia temporara cuprinde 20 de dinti, iar cea permanenta 32 de dinti (cuprinzand toti cei 4 molari de minte – numarul poate varia in functie de prezenta acestora).

Eruptia dintilor temporari (de lapte)

 • incisivul central – primele 6-9 luni
 • incisivul lateral – 7-10 luni
 • caninul  – 16-20 luni
 • molarul 1 – 12-16 luni
 • molarul 2 – 23-30 luni

Se poate observa faptul ca molarul 1 erupe inainte caninului, acesta putandu-se insoti de accidente de eruptie, prin existenta unui spatiu insuficient intre incisiv lateral si molar 1.

Eruptia dintilor permanenti (definitivi)

 • 6-7 ani – incisivii centrali inferiori si molarii de 6 ani (molarii 1)
 • 7-8 ani – incisivii centrali superiori si incisivii laterali inferiori
 • 8-9 ani – incisivii laterali inferiori
 • 9-10 ani – caninii inferiori si premolarii 1 superiori la FETE, premolarii 1 inferiori si superiori la BAIETI
 • 10-11 ani – premolarii 1 inferiori si caninii superiori la FETE, caninii inferiori si premolarii 2 superiori la BAIETI
 • 11-12 ani – premolarii 2 inferiorii si superiori la FETE, premolarii 2 inferiori si caninii superiori la BAIETI
 • 12-13 ani – molarii 2 inferiori si superiori

Dupa aceasta varsta, erup sau nu molarii de minte.

De cele mai multe ori, acestia raman inclusi partial sau total insa, pot lipsi complet prin neformarea mugurelui dentar.

Aceste variante se pot verifica prin realizarea unei radiografii panoramice digitale (ortopantomograma).

Programul nostru

Luni - Vineri
9.00 - 18.00
Sambata
INCHIS
Duminica
INCHIS