Strada Colonel Ion Buzoianu, nr 52
Telefon: 0726614610

Obturatii

Obturatii

 

Obturatia sau restaurarea dentara este metoda de reconstructie a unui dinte deteriorat, afectat de carii, distructii, fracturi, etc. pentru a-i reda functia si forma normala.

 

Există mai multe tipuri de materiale pentru obturatii (plombe), fiecare dintre ele având, deopotrivă, avantaje si dezavantaje, cum ar fi: materialele compozite (cele mai utilizate in prezent, pentru ca sunt in culoarea dintelui si au o mare rezistenta), amalgam (un aliaj de mercur, argint, cupru, staniu si uneori zinc – din ce in ce mai putin folosit astazi, din cauza aspectului nefizionomic), portelanul, aurul.

 

Împreună cu pacientul, medicul stomatolog va găsi cea mai bună metodă de reconstructie a dintelui afectat.

Materialele de obturatii compozite sunt cele mai utilizate în prezent. Datorită culorii asemănătoare cu a dintilor, se poate găsi o nuanta care să fie aproape identică cu a dintelui natural, ceea ce o face să fie mult mai estetică, în special în zona dintilor frontali sau în zone mai vizibile.

Cariile sau portiunile de dinte afectate vor fi îndepărtate si apoi umplute cu material de obturatie compozit.

La fel ca si majoritatea restaurărilor dentare, obturatiile compozite nu sunt permanente – ele sunt durabile, insa, in timp, trebuie schimbate.

 

Când folosim obturatiile (plombele) din compozit ?

  • pe dinti ciobiti;
  • pentru închiderea spatiilor între doi dinti vecini;
  • pe dinti sparti sau crăpati;
  • dinti cariati;
  • pe dinti tociti.

 

De obicei, obturatiile din compozit se pun într-o singură sedintă. Se va curăta caria atât cât este necesar; va rezulta o cavitate care va fi bine preparată si curătată înainte de a se pune materialul de obturatie. In cazul in care cavitatea este foarte adâncă, se va pune o medicatie specială pentru a suplimenta protejarea nervului. Se va aplica cu precizie materialul de obturatie, se va slefui si finisa, tinându-se cont că trebuie să redea întocmai forma si functiile pe care dintele le-a avut.

 

 

Medicul dentist identifica suprafetele afectate de carie, dupa care prepara cavitatea in vederea aplicarii obturatiei. Dupa curatarea, cu ajutorul frezei, a zonelor cariate ale dintelui, urmeaza obturarea (umplerea) cavitatii cu materiale speciale pentru a reda aspectul initial al dintelui.

Obturatiile pot fi realizate pe o singura suprafata a dintelui (carie incipienta) sau pot fi extinse pe doua sau chiar pe trei fete ale dintelui, atunci cand caria nu a fost tratata la timp.

Din categoria restaurarilor in culoarea dintelui mai fac parte si obturatiile realizate din ionomerii de sticla folosite in special la copii, pe dintii de lapte, la cariile de colet ale persoanelor in varsta sau pe dinti mobili.

Este posibil ca, după aplicarea obturatiilor din compozit, să apară o usoară sensibilitate la cald sau la rece, sensibilitate care va dispărea odată ce dintele se va acomoda cu noua obturatie.

Asa după cum este precizat si anterior, obturatiile nu sunt permanente, ele ajung sa fie schimbate în timp. O bună igienă bucală, obiceiurile alimentare si controalele periodice la stomatolog sunt factori care influentează pozitiv durata de existentă a obturatiilor cu materiale compozite.

Programul nostru

Luni - Vineri
9.00 - 18.00
Sambata
INCHIS
Duminica
INCHIS